• https://www.facebook.com/Sazeliyye
  • https://twitter.com/Sazeliyye
    • İbn Ataullah İskenderi'nin (ks) Hikem-i Ataiyye adlı tasavvuf klasiği
    • Şâzeliyye tarikatının Zerrûkıyye kolunun kurucusu Ahmed Zerruk el-Fâsî ks. (ö. 899/1493-94)
    • Sultan II. Abdülhamid Han'ın devam ettiği Şazeli tekkesi Zâfir Efendi Tekkesi (Ertuğrul Tekke)
    • II. Abdülhamid Han'ın Şazeli şeyhi Muhammed Zafir Efendi (ö.1903) ve kardeşleri
    • Şâzeli tarikatına mensup Osmanlı padişahı II. Abdülhamid Han
    • Unkapanı Şâzeli tekkesi (Şazeli Tekke Camii olarak bilinmektedir.)
    • Gaziantepli Kadiri-Şazeli şeyhi Hasan Arslan Hocaefendi (ö.2011)
    • ŞAZELİ ismi marka olarak TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ'ne 10 yıllığına tescil ettirildi!
    • Buna göre, bir başkası tarafından bu isim kullanılarak matbaa, TV, radyo, gazete, dergi, yayınevi, takvim vd. bilumum basım-yayım, eğitim-öğretim, kültür hizmetleri gerçekleştilemez.
Şâzeliyye Tarikatı

Dünya-Ahiret Endişesi, Zühd (hadis)

“Kim dünyasını severse ahiretine zarar verir. Kim de ahiretini severse dünyasına zarar verir. Öyleyse bâki olanı fâni olana tercih edin.”
(Ahmed, Müsned, VII, 165)
***
“Dünyayı sevmek, her kötülüğün / hatanın başıdır…”
İbn Ebi’d-Dünyâ, Kitâbu Zemmi’d-Dünyâ, s. 16 (9); Beyhaki, Şuabü’l-Îmân, VII, 338 (10501); Ebû Tâlib el-Mekkî, Kûtü’l-Kulûb, II, 390; Gazzâlî, İhyâ, III, 202, 413; Münzirî, et-Tergîb ve’t-Terhîb, III, 178 (3571). Rudani, Cem'ul-fevaid, 7977
***
Enes (radıyallahu anh) anlatıyor:
Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Kimin arzusu ahiret olursa, Allah onun kalbine zenginliğinden koyar ve işlerini derli toplu kılar, artık dünya ona hakir gelmeye başlar. Kimin hedefi de dünya olursa, Allah iki gözünün arasına (dünyanın) fakirliğini koyar, işlerini de  darmadağınık eder. Netice olarak, dünyadan  da eline, kendisine takdir edilmiş olandan fazlası geçmez."
(Tirmizî, Kıyamet 31, (2467). Kütüb-i Sitte Tercümesi, XV, 177, hadis nu: 5368)
***
Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor:
Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) dediler ki:
"Allah Teala hazretleri şöyle buyurdular: "Ey ademoğlu! Kendini ibadetime ver, gönlünü zenginlikle doldurayım, fakrını kapayayım. Böyle yapmazsan ellerini meşguliyetle doldururum, fakrını da kapamam."
(Tirmizî, Kıyamet 31, (2467); İbnu Mace, Zühd 2, (4107). Kütüb-i Sitte Tercümesi, XV, 178, hadis nu: 5369)
***
Sehl b. Sa’d es-Sâidî’nin (ra) rivayetine göre, birisi, “Ey Allah’ın Resulü! Bana öyle bir amel göster ki onu işlediğim zaman beni Allah da sevsin insanlar da” diye sorunca, Peygamberimiz (sas), “Dünyada zühd sahibi ol (dünyaya rağbet etme) ki Allah seni sevsin; insanların ellerindekinde zühd sahibi ol (mallarına rağbet etme) ki seni sevsinler.”
İbn Mace, Zühd 1, hn. 4102

“Allah’a yemin ederim ki sizler için fakirlikten korkmuyorum. Fakat ben, sizden öncekilerin önüne serildiği gibi dünyanın sizin önünüze serilmesinden, onların dünya için yarıştıkları gibi sizin de yarışa girmenizden, dünyanın onları helak ettiği gibi sizi de helak etmesinden korkuyorum.” Başka bir hadis-i şerifte şöyle buyurdular: “Benden sonra size dünya nimetlerinin ve zinetlerinin açılmasından ve onlara gönlünüzü kaptırmanızdan korkuyorum.”
(Buhari, Rikak 7, Zekat 47; Müslim, Zikir 99)

“…Cennetin kapısında durup içeri baktım. Oraya girenler ekseriyâ fakirler idi. Zenginler de (hesap vermek için) mahpus idiler. Bunlardan cehennemlik olanların ise ateşe atılmaları emredilmişti….”
(Buhârî, Rikâk, 51; Müslim, Zühd, 93.)


"Dünya müminin zindanı, kafirin cennetidir.”

Müslim, Zühd 1; Tirmizi, Zühd 16); Rudani, 7976

“Allah sizi dünyaya halife olarak göndermiştir ve ne yapacağınızı görmektedir. Dünyaya karşı ve kadınlara karşı dikkatli olun.”
Tirmizi, Fiten 26

“Dünya tatlı bir yeşillikten ibârettir. Allah (cc) sizi ona vâris kıldı ve nasıl hareket edeceğinize bakıyor. Öyleyse dünyadan sakının…”

Müslim, Zikr 99; Ahmed, Müsned, III, 22; İbn Mâce, Fiten 19

“Zühd, kalbi de bedeni de rahatlatır. Dünyayı sevmek ise keder ve üzüntüyü uzatır.”
Suyuti, Camius-sağir, 4595

“Ey Abdullah! Dünyada bir garib (yabancı) veya yoldan geçen bir yolcu gibi ol. Kendini kabir ehlinden say.”
Buhari, Rikak 3; Tirmizi, Zühd 25; İbn Mace, Zühd 3; Ahmed, Müsned, II, 41, hadis nu: 5002; İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Tercümesi, hadis nu: 150

“Uyanık olunuz! Şüphesiz dünya değersizdir. Dünyada olan mal mülk de kıymetsizdir. Ancak Allah Teâlâ’yı zikretmek ve O’na yaklaştıran şeylerle, ilim öğreten ve öğrenen olmak müstesnadır.”

Tirmizî, Zühd 14. Ayrıca bk. İbn Mâce, Zühd 3

“Bana (dünyanızdan) kadın ve güzel koku sevdirildi. Gözümün nuru ise namaza bağlı kılındı.”
Nesaî, İşretu’n-Nisa 1; Ahmed, Müsned, III, 128, hadis nu: 12315. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Tercümesi, hadis nu: 2137, 2327

“Dünyadan (dünya hayatına aldanıp kapılmaktan) sakının. Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki muhakkak dünya, Harut ve Marut’tan daha büyüleyicidir.”
Münavî, Feyzu’l-kadir, I, 139, hadis nu: 145

“Dünyasını seven ahiretine zarar verir. ahiretini seven dünyasına zarar verir. Siz baki olanı (ahireti) fani olana (dünyaya) tercih edin.”

Ahmed, Müsned, IV, 412, hadis nu: 19712-19713; Hakim, Müstedrek, IV, 354, hadis nu: 7897

“Kimin derdi ve gayreti dünya için olursa (kimin en büyük kaygısı dünyâsı ise), Allah onun işini aleyhine darmadağın eder, meşguliyetini çoğaltır, fakirliği gözlerinin önüne koyar, dünyadan eline geçen miktar ise kaderinde yazılandan fazla olmaz. Kimin de derdi ve gayreti ahiret için olursa (kimin en büyük kaygısı da âhiret ise), Allah, onun (dağınık) işini lehinde toplayıp düzeltir, kalbini zenginleştirir, kendisi yüz çevirdiği halde dünya nimetleri ona koşarak (kendiliğinden) gelir."
Tirmizi, Kıyamet 30; İbn Mace, Zühd 2. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Tercümesi, hadis nu: 7245

“Kim gam ve tasalarını bire indirir ve sadece ahiret tasasına gönlünde yer verirse, onun dünyevi gamlarını Allah izale eder. Kim de gam ve tasalarını dünya işlerine dağıtacak olursa, Allah onun, vadilerden hangisinde helak olacağına aldırış etmez.”

İbn Mace, Zühd 2; Hakim, Müstedrek, II, 481, hadis nu: 3658. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Tercümesi, hadis nu: 7246

“Salih adam için salih mal ne güzeldir.”

Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 194
Şâzelî Şeyhler