1. el-Hikemü'l-'Atâ'iyye.
İbn Atâullah'ın, tasavvufun hemen hemen bütün temel konularıyla ilgili görüşlerini yansıtan ve yaklaşık 300 kadar hikmetli sözünden meydana gelen eserin (Beyrut 1972) çok sayıda şerhi ve tercümesi bulunmaktadır.
2. Letâ'ifü'l-minen.
Müellifin çeşitli tasavvufî konulardaki görüşlerini açıkladığı geniş bir mukaddime ile Ebü'l-Abbas el-Mürsî ve Ebü'l-Hasan eş-Şâzelî'nin hayat ve menkıbelerinin anlatıldığı on bölümden meydana gelmektedir. Şâzeliyye tarikatına dair en eski eser olma niteliğini taşıyan Letâ'ifü'l-minen'in çeşitli baskıları yapılmıştır.
3. et-Tenvîr fî iskâtı't-tedbîr.
Tevekkül ve teslimiyet konularının ele alındığı bu eser de muhtelif zamanlarda basılmış olup (Kahire 1281, 1345/1926, 1970) son olarak Mûsâ Muhammed Ali ve Abdülâl Ahmed tarafından inceleme ve notlarla birlikte yayımlanmıştır (Kahire 1973). Eseri Muttaki el-Hindî, Risâle-i Kifâyet-i Ehl-i Yakın adıyla Farsça'ya tercüme etmiştir.
4. Miftûhu'l-felâh ve mişbâhu'l-ervâh.
Zikir, halvet, tevhid ve marifet gibi konulan ihtiva eden eser Abdülvehhâb eş-Şa'rânî'nin Letâ'ifü'l-minen adlı eseriyle birlikte basılmış (Kahire 1331), ayrıca Muhammed Azb tarafından da yayımlanmıştır (Kahire 1933).
5. Tâcü'l-arûs el-hâvîli-tehzîbi'n-nüfûs.
İbn Atâullah'ın vaazlarından ve müridlerine tarikat âdabına dair nasihatlerinden meydana gelen eseri Ebü'l-Vefâ et-Teftâzânî et-Tuhfe fi't-tasavvuf, en-Nebze fi't-tasavvuf, et-Tarîku'l-câdde ilâ neyli's-sa'âde adlarıyla kaydeder. Eser et-Tenvîr fî iskâtı't-tedbîr'in içinde yayımlanmıştır (Kahire 1345).
6. el-Kasdü'l-mücerred fî marifeti'l-ismi'l-müfred.
Allah kelimesi, Allah'ın zât, sıfat, esma ve ef'âli hakkında kelâmı tarzda yazılmış bir eserdir (Dımaşk 1990). Müellifin Allah'ın ismi konusundaki görüşleri İbn Teymiyye tarafından tenkit edilmiştir. Eseri Maurice Gloton Traite sur le nom Allah adıyla Fransızca'ya çevirmiştir (Paris 1981).
7. Unvânü't-tevfîk fî âdâbi't-tarik.
Ebû Medyen el-Mağribî'nin, "Yaşamanın lezzeti dervişlerle sohbettir" anlamındaki beyitle başlayan şiirinin şerhi olup Ahmed er-Rifâî'nin el-Burhânü'l-mtfeyyed adlı eseriyle birlikte basılmıştır (Beyrut 1408).
8. el-Münâcâtü'l-Atâiiyye.
Tevekkül ve teslimiyet konusunu işleyen otuz altı beyitlik münâcât. Paul Nwyia'nın el-Hikemü'l-Atâ'iyye neşrinin sonunda Fransızca tercümesiyle birlikte yayımlanmıştır.
9. el-Vasiyye ile'l-ihvân bi'l-İskenderiyye.
İbn Atâullah'ın 694 (1295) yılında Kahire'den İskenderiye'deki müridlerine gönderdiği vasiyetnamesi Letâîü'l-minen neşirleri sonunda yayımlanmıştır.
Kaynaklar İbn Atâullah'ın şiirlerinden bazı örnekler vermekte, ayrıca altmış iki beyitlik bir kasidesi Letâ'ifü'l-minen, yirmi iki beyitlik diğer bir kasidesi et-Tenvîr fî iskâtı't-tedbîr neşirlerinin sonunda yer almaktadır.
İbn Atâullah el-İskenderî'nın diğer bazı eserleri şunlardır:
Risale fi'l-kavâidi'd-dîniyye, Meva'iz, Hizbü'n-necât, Risale fi't-tasavvuf, Hizbü'n-nûr ve tamâmü's-sürûr.
el-Murakkâ ile'l-Kudsi'l-ebkâ, Muhtasaru Tehzîbi'l-Müdevvene ve Usûlü mukaddemâti'l-vüsûl adlı eserleri ise günümüze ulaşmamıştır.
Kaynak:
Mustafa Kara. "İbn Ataullah el-İskenderî". Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. Cilt: 19, s. 336